Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ἱστορίης ἀπόδεξις

Από τη μια πνιγμένοι πρόσφυγες από τη Συρία. Από την άλλη σκοτωμένοι Ευρωπαίοι, παράπλευρη απώλεια του πολέμου στη Συρία. Μουσουλμάνοι οι μεν, Χριστιανοί -επί το πλείστον- οι δε. Ποιους να πρωτοπενθήσεις ...

Στην τράπεζα της θλίψης παίρνεις δελτίο προτεραιότητας; 
Η μια θλίψη είναι μεγαλύτερη από την άλλη; 
Η μια θλίψη ακυρώνει την άλλη; 
Για μένα, όχι. Ο πόνος είναι ίδιος,  γιατί είναι πόνος για τον άνθρωπο. 

Έχουν ειπωθεί πολλά για το πώς η Δύση η ίδια εξέθρεψε τους τζιχαντιστές και τη βία τους. 
Αυτή ακριβώς η σχέση της Δύσης με την Ανατολή, και ειδικά της Ευρώπης με τη Συρία, μού έφερε στο μυαλό το χωρίο του πατέρα της Ιστορίας όσον αφορά τις αιτίες εχθρότητας της Ελλάδας (άρα του δυτικού κόσμου) με την Ανατολή. Εκεί ο Ηρόδοτος κάνει λόγο για αρπαγές γυναικών πότε από τη μια και πότε από την άλλη πλευρά, που πυροδοτούσαν εμπόλεμες ενέργειες μεταξύ τους. Τέτοιου είδους ήταν η αρπαγή της Ευρώπης, κόρης του βασιλιά της Φοινίκης, Αγήνορα, από τον Δία μεταμορφωμένο σε ταύρο. 
Η ειρωνεία είναι ότι τμήμα της αρχαίας Φοινίκης ανήκει στη σημερινή Συρία...   

Κι αν αυτά λίγη σημασία έχουν, αυτό που μετράει είναι το πώς καταλήγει ο ιστορικός: 
Ηρ. Ιστ. 1.5.3-4 

Λέει περίπου τα εξής:

Θα προχωρήσω την αφήγησή μου, εξετάζοντας ομοίως μικρές και μεγάλες πολιτείες. Κι αυτό, γιατί όσες ήταν σπουδαίες παλιά, οι περισσότερες έχουν γίνει ασήμαντες, ενώ όσες στην εποχή μου είναι σπουδαίες, πρωτύτερα ήταν ασήμαντες. Επειδή γνωρίζω καλά ότι η ανθρώπινη ευδαιμονία ποτέ δεν μένει αμετάβλητη, θα αναφερθώ σε όλες εξίσου.

Δίδαγμα πολιτικό, ηθικό, συναισθηματικό. Δίδαγμα ανθρώπινο.


Η αρπαγή της Ευρώπης, N.N. Coypel


Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Αιολική γη (ή αλλιώς: τα μωρέλια μωρέ να σώσουμε!)

Κάνει τις διαδρομές της η σκέψη, ακόμη κι όταν αυτά που συμβαίνουν είναι σπαρακτικά, ακόμη κι αν αυτό που απαιτείται είναι οι πράξεις.

Οι εικόνες προσφύγων που θαλασσοπνίγονται και μωρών που αναδύονται σαν άγγελοι από το Αιγαίο ή ... καταδύονται στα θαλάσσια βάθη ή στην άμμο της ακροθαλασσιάς, γεμίζουν τα Χρονολόγιά μας και κάποια δευτερόλεπτα του ... χρόνου μας, και ίσως αφυπνίζουν λίγο τη νανουρισμένη ανθρωπιά μας.

Αν και στην εποχή που περιγράφει ο Όμηρος οι αρετές του ιδανικού ήρωα συνοψίζονται στο δίπολο  ευγλωττία-δράση (μύθων τε ητήρ ἔργων τε πρηκτήρ, Ιλ. I 443), στις μέρες της προσφυγικής κρίσης που ζούμε, η δεύτερη αρετή είναι που έχει σημασία και που βλέπουμε να γίνεται πράξη από απλούς ανθρώπους που (μάλλον) απέχουν πολύ από το να έχουν ρητορική ικανότητα.

Κοινό στοιχείο αυτών των ανθρώπων που χωρίς δεύτερη σκέψη μού έρχονται στο μυαλό: η Λέσβος.

Ο παπα-Στρατής που άνοιξε την Αγκαλιά του πολύ πριν η κρίση πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι γιαγιάδες που κανακεύουν το προσφυγόπουλο για να φάει, ο ψαράς που θαλασσοπνίγεται για να σώσει τα "μωρέλια", είναι άνθρωποι αυτής της γης. 

Αυτό το νησί με τους ανθρώπους του, σε αυτή τη συγκυρία, μού θυμίζει την περιγραφή του Βενέζη για τη "γλύκα" του νησιού, που ακόμη και τα άγρια κύματα ξαφνιάζονται βλέποντας τα ήρεμα και γαλήνια βουνά της Λέσβου και "μιλούν" στην απέναντι μικρασιατική ακτή για το θαύμα του Αιγαίου.


 Αιολική γη

Κεφάλαιο πρώτο
Κιμιντένια

Όταν παραμέρισαν τα κύματα του Αιγαίου κι άρχισαν ν' αναδύονται απ' το βυθό τα βουνά της Λέσβου υγρά, στιλπνά και γαλήνια, τα κύματα είδαν ξαφνιασμένα το νησί, το νέο τους φίλο. Ήταν συνηθισμένα να ταξιδεύουν απ' τα μέρη του Κρητικού πελάγου και να σβήνουν στις ακρογιαλιές της Ανατολής, και ό,τι ξέρανε από στεριά ήταν σκληρά βουνά, κοφτοί θεόρατοι βράχοι, γη από κίτρινη πέτρα. Τούτο δω, με το νέο νησί, ήταν κάτι άλλο - ω, πόσο διαφορετικό! Γι' αυτό είπαν τα κύματα:
«Ας πάμε το μήνυμα στην πιο κοντινή γη, στη γη της Αιολίδας. Ας της πούμε για το νησί, τη νέα γη που έδεσε το φως με τη γαλήνη, για τη γραμμή και την κίνηση του που είναι τόσο ήμερη σα να έχει μέσα της τη σιωπή, ας της πούμε για το θαύμα του Αιγαίου!»
Ήρθαν τα κύματα και φέραν το μήνυμα του πελάγου στην αιολική ακτή. Ήρθαν και άλλα κύματα, κι άλλα - όλα τα κύματα. Όλα λέγαν για το παιχνίδι της γραμμής του νησιού, για το παιχνίδι της αρμονίας και της σιωπής.
Τ' άκουσαν την πρώτη μέρα τα σκληρά βουνά της Ανατολής και μείνανε αδιάφορα. Τ' άκουσαν και την άλλη, και πάλι δεν ταράχτηκαν. Όμως όταν το κακό παράγινε και κάθε στιγμή άλλο δεν ακούγανε παρά τη βουή του πελάγου να τους λέει για το θαύμα, τα βουνά παράτησαν την αταραξία τους και, περίεργα, σκύψανε πάνω απ' τα κύματα να δουν το νησί του Αιγαίου. Ζηλέψανε την αρμονία του και είπαν:
«Ας κάμουμε κ' εμείς έναν τόπο γαλήνης στη γη της Αιολίδας, που να 'ναι σαν το νησί!»
Παραμερίσανε τότε τα βουνά, τραβήχτηκαν στο βάθος, κι ο τόπος που άφησαν έγινε ο τόπος της Γαλήνης.
Τα βουνά κείνα της Ανατολής τα λένε Κιμιντένια.




Μακάρι τα κύματα, αντί να ξεβράζουν ανθρώπινα κορμιά, να καταλαγιάσουν μπροστά στα βουνά της Λέσβου για μιαν ακόμη φορά. Ας γίνει το νησί -κι όλη η Ελλάδα- γι' αυτούς τους ανθρώπους η γη "που έδεσε το φως με τη γαλήνη" και την ελπίδα.




Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Το παραμύθιασμα, το παραμύθι κι η παραμυθία

Είναι η ζωή πολλαπλάσιο της ετυμολογίας; Βεβαίως!


Τρεις λέξεις. Μία, κοινή ρίζα. Διαφορετική ψυχική επενέργεια.

Παραμύθιασμα: < παραμυθιάζω = μιλώ σε κάποιον προσπαθώντας να τον πείσω για κάτι, να τον καταφέρω ή να τον εξαπατήσω / δημιουργία ψεύτικων προσδοκιών. Παράγωγη λ. το παραμυθάς = ψεύτης

Παραμύθι: (μεταξύ άλλων σημασιών) = κατάσταση ιδανική, ονειρική

Παραμυθία: παρηγοριά, ανακούφιση


Χθες, στο Λύκειο του Αριστοτέλη, με την πρωτοβουλία των Atenistas, Διάλογοι στο Λύκειον του Αριστοτέλη, έζησα το παραμύθι και την παραμυθία.

Παραμύθι και παραμυθία ήταν να περπατάς στον ίδιο χώρο που πάνω του πάτησαν τα βήματα του Δασκάλου τον 4ο αι. π.Χ., να αισθάνεσαι την "τομή στο σώμα της πόλης, που ανασαίνει επίμονα, κάτω απ' όσους περνούν και κοιτούν μονάχα μπροστά", όπως είπε ο αρχαιολόγος Κ. Πασχαλίδης.
Παραμύθι και παραμυθία ήταν, ακόμη, το "να ταξιδεύεις σε άγνωστες πτυχές της πόλης γεφυρώνοντας το παρελθόν με το παρόν", όπως προσπάθησε με πολλή επιτυχία να κάνει ο Ε. Σκιαδάς, δημοσιογράφος και ιστορικός, μέσω της διερεύνησης της ονοματοθεσίας οδών και συνοικιών της πόλης.

Παραμυθία ήταν ν' ακούς τη Φ. Τσαλίκογλου να μιλάει για την απώλεια και το πένθος, για τον "βιασμό" που συνιστά η απόκρυψή τους σε μία εποχή που μας θέλει διαρκώς χαρούμενους, "νηπενθείς" και "αλεξίθυμους", για την ανάγκη να ενσωματώσεις αρχικά την απώλεια και ύστερα να πορευθείς χέρι-χέρι με τη ζωή.

Παραμύθι ήταν ν' ακούς τον Τ. Μιχαηλίδη να "συνδιαλέγεται" με τους Ίωνες φιλοσόφους για το σύμπαν, το χάος, τη "φιλότητα" και το "νείκος" (συγχωρήστε μου την οξεία ελλείψει γραμματοσειράς αρχαίων ελληνικών), για τη μεταστοιχείωση, τη μετατροπή δηλ. ενός χημικού στοιχείου σε κάποιο άλλο.

Η αλήθεια είναι ότι τη μεταστοιχείωση δεν την πολυκατάλαβα επιστημονικά. Την ένιωσα όμως...
Το παραμύθιασμα επιστρέφει εκεί απ' όπου εκπορεύτηκε. Εγώ ευτυχώς το μεταστοιχείωσα σε παραμυθία
"Κι απ΄την ανάποδη φοριέται η φαντασία και σ' όλα τα μεγέθη της", λέει ο Ελύτης. Κι αυτό είναι ευζωΐα, λέω εγώ. De profundis.


Υ.Γ. Το έτυμον είναι ωραίο να το αναζητούμε όχι μόνο στις λέξεις μα και στις σχέσεις. Για το πρώτο διαβάζουμε λεξικά, για το δεύτερο ... ψυχές. Με μια προϋπόθεση: να μην είμαστε συναισθηματικά αναλφάβητοι.





Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί τα χέρια είναι για να χαϊδεύουν, όχι να τιμωρούν!

Τα βιβλία ψυχολογίας για το ευρύ κοινό, τύπου Δεκαλόγου "do" και "don't", μπορεί να είναι από αφελή και ανιαρά έως επικίνδυνα. Επικίνδυνα στην περίπτωση που κάποιος, ο οποίος χρήζει ψυχολογικής βοήθειας επί του πρακτέου, πιστέψει ότι θα αυτοθεραπευτεί με την ανάγνωσή τους. 
Δύο βιβλία, όμως, που, μολονότι απευθύνονται και σε μη ειδικούς, χαρακτηρίζονται από επιστημονική πληρότητα συνδυασμένη με απλότητα, είναι τα εξής (αγαπημένα μου): Το σώμα δεν ψεύδεται ποτέ, της Alice Miller, και Ο Ευαίσθητος εαυτός, του Boris Cyrulnik.

Η Miller, ψυχαναλύτρια διεθνούς αναγνώρισης, αποδίδει την αιτία της κατάθλιψης, των εθισμών και όλων των δυσλειτουργιών των ενηλίκων στη μνήμη του σώματος που έχει κακοποιηθεί. Το σώμα διατηρεί ακέραιη την ανάμνηση της κακομεταχείρισης που δέχτηκε και, αν δεν διαχειριστούμε την προσωπική μας (επώδυνη) ιστορία, μας στέλνει προειδοποιητικά σημάδια με τη μορφή ασθενειών - σωματικών ή ψυχικών.

Ο Cyrulnik, κορυφαίος ψυχίατρος, μελετά τις επιπτώσεις του τραύματος - σωματικού ή/και ψυχικού - τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, με προεκτάσεις κοινωνικοπολιτικές. Είναι ενδιαφέρον π.χ. να ληφθεί υπόψη ότι ο Χίτλερ που αιματοκύλισε την ανθρωπότητα ήταν ένα κακοποιημένο παιδί. 
Είναι, όμως, ελπιδοφόρο ότι "όσοι αρνούνται να μείνουν αιχμάλωτοι μιας τραυματικής ρήξης οφείλουν να απαλλαγούν από αυτή για να επανέλθουν στη ζωή. [...] Η Μονρόε δεν γνώρισε τη στοργή στην παιδική της ηλικία. Δεν μπόρεσε να αποδράσει. Ο Χ. Κ. Άντερσεν, αντιθέτως, μπόρεσε να ξαναζωντανέψει". 
[Τα παραπάνω τα άντλησα από τα εισαγωγικά στο μεταφρασμένο βιβλίο σχόλια της Φ. Τσαλίκογλου].

Άρα, το τραύμα μπορούμε να το διαχειριστούμε και να το ξεπεράσουμε, αρκεί να "συνδιαλεχθούμε" μαζί του.

Μακάρι, όμως, να μην υπάρχουν τραυματισμένα παιδιά. 

Ένα υπέροχο video για την ανάγκη της τρυφερής και γεμάτης αποδοχή σχέσης που χρειάζονται τα παιδιά (και όλοι μας ανεξαρτήτως ηλικίας, θα έλεγα εγώ) βρήκα εδώ https://www.facebook.com/theatromathia?fref=ts και το κοινοποιώ:

https://video-mxp1-1.xx.fbcdn.net/hvideo-xap1/v/t42.1790-2/1188037_498879043533203_52317_n.mp4?efg=eyJybHIiOjUxNiwicmxhIjo1MTIsInZlbmNvZGVfdGFnIjoibGVnYWN5X3NkIn0%3D&rl=516&vabr=287&oh=96b9ebed0a71573ca379c9ad01ea3112&oe=55F5E29E

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

For our well being ... People have the power!




I was dreamin' in my dreamin'  
Of an aspect bright and fair   



And my sleepin' it was broken
But my dream it lingered near

In the form of shinin' valleys
Where the pure air recognized   



Oh, and my senses newly opened
And I awakened to the cry        



And the people have the power
To redeem the work of fools    






From the meek the graces shower
It's decreed the people rule

People have the power  

              


Vengeful aspects became suspect
And bending low as if to hear
Well, and the armies ceased advancin'   





Because the people had their ear   



And the shepherds and the soldiers
And they laid among the stars

Exchanging visions, layin' arms  
To waste in the dust



In the form of shinin' valleys         
Where the pure air recognized     

And my senses newly opened           
And I awakened to the cry

People have the power


Where there were deserts,   



I saw fountains            

                     
Like cream the waters rise

And we strolled there together   

With none to laugh or criticize    


There is no leopard and the lamb
And lay together truly bound    
                                             

Well I was hopin' in my hopin'
To recall what I had found

Well I was dreamin' in my dreamin'
God knows a pure view
As I lay down into my sleepin'
And I commit my dream with you      


People have the power


The power to dream, to rule
To wrestle the earth from fools
But it's decreed the people rule


Listen, I believe everythin' we dream   


Can come to pass through our union    


We can turn the world around       
We can turn the earth's revolution    


We have the power
People have the power


The power to dream, to rule
To wrestle the earth from fools

But it's decreed the people rule

We have the power
We have the power
People have the power

We have the power


Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ὡς χαρίεν ὁ ἄνρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾖ

"Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά"  

και μετράμε τις ενοχές μας και τις αντοχές μας, όσο βλέπουμε παιδιά να ξεβράζονται σαν ψαράκια στην ακροθαλασσιά.

Είναι οξύμωρο η ελπίδα να συνοδοιπορεί με τη δυστυχία... Κι όμως, όσο η ανθρωπότητα θα εκβράζεται στην ακρογιαλιά, θα υπάρχει το Ρέικιαβικ, το Μόναχο και η Καλλονή της Λέσβου.

Μόνο ο παπα-Στρατής δεν θα υπάρχει. Θα είναι σε κάποια ΑΓΚΑΛΙΑ. Σίγουρα.



Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Εμείς σώσαμε (ή βρήκαμε) κανέναν άνθρωπο σήμερα;

Ο σκύλος στην Αρχαία Ελλάδα είχε σεβαστή θέση στην καθημερινή ζωή των προγόνων μας και υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας, όπως δείχνουν οι αναρίθμητες αναφορές που γίνονται για το σκύλο στα έργα τους, την τέχνη τους, τους μύθους και τις ιστορίες τους.
To γνωστό και συγκινητικό περιστατικό του θανάτου του σκύλου του Οδυσσέα, Άργου, τη στιγμή που αναγνωρίζει τον αφέντη του ντυμένο ζητιάνο, όταν αυτός γύρισε μετά από 10 έτη απουσίας, περιγράφει μια συντροφική σχέση μοναδική που μας  έχει συγκινήσει από παιδιά.
Ο Αιλιανός και ο Πολυδεύκης αναφέρουν παραδείγματα για ταφές σκύλων ή για σκύλους που ακολούθησαν το αφεντικό τους στον θάνατο αρνούμενοι τον αποχωρισμό.
Μια μαρτυρία αφορά στον κωμικό ποιητή Εύπολι, ο οποίος πέθανε στην Αίγινα και επάνω στον τάφο του πέθανε ο πιστός του σκύλος.
Μια άλλη κάνει λόγο για τον σκύλο του Ξανθίππου. Μετά τη νίκη των Περσών στις Θερμοπύλες και υπό την απειλή αυτοί να εισβάλουν στην Αθήνα, οι Αθηναίοι έφυγαν για τη γειτονική Σαλαμίνα. Ανάμεσά τους ήταν και ο στρατηγός Ξάνθιππος, ο πατέρας του περίφημου πολιτικού Περικλή. Ο Ξάνθιππος είχε έναν αφοσιωμένο σκύλο. Όταν ο σκύλος είδε την οικογένεια του Ξάνθιππου να φεύγει, τους ακολούθησε και καθώς δεν υπήρχε χώρος για ζώα στο πλοίο το πιστό σκυλί ακολούθησε το πλοίο κολυμπώντας! Μόλις ο σκύλος έφτασε στο νησί, έπεσε εξαντλημένος στην άμμο κι αφού κούνησε την ουρά του στο αφεντικό του για τελευταία φορά, ξεψύχησε. Ο Ξάνθιππος έθαψε το σκύλο του στο σημείο όπου πέθανε και από τότε το μέρος ονομάστηκε Κυνὸς Σῆμα [ο τάφος του σκύλου]. Έτσι, στη Σαλαμίνα, ανάμεσα στους τάφους των ηρωικών Σαλαμινομάχων, υπάρχει και ο τάφος ενός ηρωικού σκυλιού.

Ο σκύλος αποτέλεσε επίσης έμπνευση για την ίδρυση της φιλοσοφικής σχολής του Κυνισμού. Οι Κυνικοί φιλόσοφοι γύριζαν στους δρόμους των Αθηνών μιμούμενοι τη ζωή των σκύλων. Ο γνωστός Κυνικός φιλόσοφος Διογένης περιφερόταν στο κέντρο των Αθηνών κρατώντας ένα φανάρι και έχοντας συντροφιά ένα σκύλο, φωνάζοντας «άνθρωπο ζητώ».


Άνθρωπο ζητούν και τα αδέσποτα σκυλάκια για να επιβιώσουν. Όμως η αντίχαρη που προσφέρουν στη χάρη που τους δίνεται, όταν υιοθετηθούν, είναι πολύ μεγαλύτερη. Η συναισθηματική σωτηρία του ανθρώπου που θα αναλάβει την ευθύνη ενός ζώου δεν ξεπληρώνεται με τις εκατοντάδες κονσέρβες που θα το ταΐσει. Τα λέει πολύ ωραία η Janine Allen στο 'Εσωσα έναν άνθρωπο σήμερα [σε μετάφραση του Καταφυγίου Αδέποτων Ζώων]: "Όπως προχωρούσε στον διάδρομο κοιτώντας μέσα στα κλουβιά με λαχτάρα, οι ματιές μας συναντήθηκαν. Αισθάνθηκα αμέσως ότι είχε ανάγκη και ήξερα ότι έπρεπε να την βοηθήσω. [...] Τρυφερά δάχτυλα μού χάιδεψαν τον λαιμό, αποζητούσε την συντροφιά με λαχτάρα. Ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλό της και σήκωσα το μπροστινό μου πόδι να την διαβεβαιώσω ότι όλα θα πήγαιναν καλά".

Εμείς σώσαμε (ή βρήκαμε) κανέναν άνθρωπο σήμερα; 


Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Format εγκεφάλου από τον Επίκτητο: ποιος είπε ότι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι νέα μέθοδος;

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι μια σειρά από τεχνικές σχεδιασμένες έτσι ώστε να βοηθήσουν τα άτομα (και όχι μόνο) να αλλάξουν συμπεριφορές που εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων τους. Οι τεχνικές αυτές επικεντρώνονται στη μελέτη των σχημάτων συμπεριφοράς και του τρόπου σκέψης από τον οποίο αυτά υποκινούνται, με στόχο να τα τροποποιήσoυν προκειμένου το άτομο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να φτάσει στη μέγιστη απόδοση. 
Τα συνθετικά της λέξης αποκαλύπτουν πώς το μυαλό μας "ονομάζει" τα πράγματα και μάς προγραμματίζει να έχουμε συγκεκριμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές που, πολύ συχνά, είναι επιβλαβείς. 
Το ευχάριστο είναι ότι όπως ακριβώς ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή μπορεί να καθαριστεί από τυχόν «ιούς» ή να γραφτεί από την αρχή, έτσι και εμείς μπορούμε να ξαναγράψουμε τα "προγράμματα" του μυαλού μας, όταν δεν παράγουν τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Μήπως αυτή η θεωρία δεν μάς θυμίζει την άποψη του Επίκτητου ότι οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν; [Ταράττει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα ἀλλὰ τὰ  περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα].

Ζωντανή αρχαία ελληνική σκέψη!!


Ancient greek neuro-linguistic programming: Brain format by ... Epictetus

Neuro-linguistic programming is a series of techniques designed to help individuals (and more) change behaviors that prevent them from achieving their goals. These techniques focus on the study of behavior patterns and way of thinking from which these patterns are motivated, in order to help the individuals improve the quality of their life and reach their maximum performance. 
The word's components reveal how our mind "names" things and "programs" us to have certain attitudes and behaviors that are often costly. 
The good news is that just as a computer can be cleaned of any "virus" or be formatted, so we can "rewrite" our "computer-mind" when its neuro-programming does not produce the results we want (and deserve).


Doesn't this theory remind us of Epictetus who said that people are not troubled by what is happening but by their view of what is happening? [Ταράττει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα ἀλλὰ τὰ περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα].


Greek antiquity alive and kicking!




Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Οικονομία για μικρά και για μεγάλα παιδιά ή αλλιώς: Go home (άιιι ... χάσου!)

Όσο φυσιολογικό και αναπόφευκτο είναι άτομα και χώρες να «πέσουν» σταδιακά σε κατάσταση χρέους  προς πλουσιότερους ανθρώπους  και χώρες,  άλλο τόσο φυσιολογικό και συνηθισμένο μέρος του φαύλου αυτού κύκλου είναι να ακυρωθεί (ή να ελαφρυνθεί) ένα χρέος. Αυτό συνέβη στη Μεσοποταμία, στην αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία Ρώμη, αλλά και όχι τόσο παλιά.

Η παλαιότερη λέξη για την έννοια «ελευθερία» προέρχεται από την αρχαία Μεσοποταμία, και ταυτίζεται με την έννοια «να πάει (κανείς) στο σπίτι», γιατί η ελάφρυνση του χρέους σημαίνει ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να απαλλαγούν από το χρέος-δουλεία και να πάνε στο σπίτι με τις οικογένειές τους. Ο Κώδικας του Χαμουραμπί επέτρεπε την ελάφρυνση του χρέους για τους αγρότες σε περίπτωση πλημμύρας ή άλλης φυσικής καταστροφής.
Ο Τιβέριος και ο Γάιος Γράκχος, στην αρχαία Ρώμη, δολοφονήθηκαν από … ολιγάρχες της εποχής, επειδή προσπάθησαν να ακυρώσουν τα χρέη κάποιων φτωχών και να εφαρμόσουν αναδασμό της γης.
Στη Ρωσία της Οκτωβριανής Επανάστασης ακυρώθηκαν χρέη και ανακατανεμήθηκε η  γη.
Πιο πρόσφατα, η διαγραφή του γερμανικού χρέους το 1953 συνετέλεσε στο οικονομικό θαύμα της χώρας.

Η ακύρωση (ή ελάφρυνση) χρεών, λοιπόν, και η αναδιανομή του πλούτου, δεν είναι ασυνήθιστα γεγονότα  στην Ιστορία και είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των χωρών  και των οικονομιών τους.

Για μικρά (αγγλομαθή) παιδιά: 

Για μεγάλα παιδιά: 

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Η θρησκευτική μισαλλοδοξία ενάντια στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στον άνθρωπο: τότε και τώρα

5ος αι. μ.Χ.- 21ος αι. μ.Χ.

Μια απόσταση που, όπως φαίνεται, δεν διανύθηκε ποτέ από κάποιους θερμοκέφαλους, αγράμματους, απάνθρωπους εκφραστές της υποτιθέμενης θρησκευτικής πίστης τους, που μόνο πίστη δεν είναι.

Αλεξάνδρεια 4ος - 5ος αι. μ.Χ.

Εκεί ζει και διδάσκει η Υπατία, νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος, άτομο ξεχωριστό για την πνευματική του θέση παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει το φύλο την εποχή εκείνη. 
Ο θάνατος της Υπατίας επικυρώνει με τον πιο δραματικό τρόπο την ξεχωριστή ζωή και δράση της. Ένας θάνατος που για πολλούς ερευνητές σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, αφού πολλοί χωρίζουν την εποχή του παγανισμού από την εποχή του Χριστιανισμού με βάση την ημερομηνία θανάτου της Υπατίας, το 415 μ.Χ. (και όχι με βάση την παύση λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιουστινιανό το 529 μ.Χ.).
Σύμφωνα με τον ιστορικό Σωκράτη τον Σχολαστικό, που το έργο του (Εκκ. Ιστ. 7.15) αποτελεί πηγή πληροφοριών για τον θάνατό της, η Υπατία δολοφονήθηκε βίαια από όχλο φανατικών Χριστιανών, οι οποίοι πίστευαν ότι ήταν υπεύθυνη για τη μη συμφιλίωση του Ρωμαίου επάρχου Αλεξανδρείας, Ορέστη (φίλου και μαθητή της εθνικής Υπατίας) με τον Χριστιανό αρχιεπίσκοπο [μετέπειτα αγιοποιηθέντα] Κύριλλο. Το αν ο ίδιος ο Κύριλλος διέταξε τον φόνο ή δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το εξαγριωμένο πλήθος, παραμένει ανοιχτό ερώτημα. 
(Ο Σωκράτης ο Σχολαστικός αφήνει ... δημιουργική ασάφεια γι' αυτό το θέμα
Τοῦτο οὐ μικρὸν μῶμον Κυρίλλῳ καὶ τῇ Ἀλεξανδρέων ἐκκλησίᾳ εἰργάσατο· ἀλλότριον γὰρ παντελῶς τῶν φρονούντων τὰ Χριστοῦ φόνοι καὶ μάχαι καὶ τὰ τούτοις παραπλήσια).

Το φρικτό αποτέλεσμα, όμως, είναι που μετράει: αποκαλώντας την ειδωλολατρική μάγισσα και ιέρεια ο φανατισμένος όχλος την ξεγύμνωσε, την κατέκοψε με κοφτερά όστρακα και μετά έκαψαν τα σκορπισμένα και αιμόφυρτα μέλη της.



Παλμύρα 2015 μ.Χ.

Ο Σύρος αρχαιολόγος Khaled al-Asaad, επιστήμονας διεθνούς κύρους, προσέφερε περισσότερα από πενήντα χρόνια της ζωής του στην ανασκαφή, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Παλμύρας, η οποία ως αρχαιολογικός τόπος εξέχουσας σημασίας έχει χαρακτηρισθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Όταν, μετά την εισβολή τους στην Παλμύρα, οι φανατικοί ισλαμιστές - καταστροφείς ιστορικών αντικειμένων που θεωρούνται, κατά το Κοράνι, ειδωλολατρικά - τον απείλησαν με αποκεφαλισμό αν δεν τους υποδείξει τις κρυψώνες όπου Σύροι αξιωματούχοι είχαν μεταφέρει εκατοντάδες αρχαίων αγαλμάτων, αυτός απάντησε:
"Γεννήθηκα στην Παλμύρα και θα μείνω στην Παλμύρα και δεν θα φύγω ακόμη κι αν μου κοστίσει τη ζωή".

Προχθές, στα 82 του χρόνια, οι τζιχαντιστές τον αποκεφάλισαν και τον κρέμασαν στον ιστορικό χώρο.




Requiescatis in pace



Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Αχ New York New York!

Αναδημοσιεύω από εδώ 
και ζηλεύω. Πολύ ζηλεύω. 

Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, δεν βολεύουν και πολύ αυτά που προτείνει ... Σε περιορίζει σε συγκεκριμένες μέρες, Πέμπτη-Κυριακή, ώστε να έχεις τις δωρεάν προσφορές. Πρόβλημα* ...
*σιγοκλαίει (που λέει κι ο Corteau)

Διαβάστε, ακούστε Sinatra,  ονειρευτείτε ...



Πιστεύετε ότι η Νέα Υόρκη είναι ακριβή; Πως είναι αδύνατο να περάσει κανείς εκεί ένα απολαυστικό τετραήμερο χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη;
Ο Ρομπ Γκρέιντερ, συγγραφέας του ταξιδιωτικού οδηγού «Τhe Cheap Βastard΄s Guide to Νew Υork City» («cheap bastard» σημαίνει κάτι σαν «τσιγκούναρος», αλλά στις εποχές που ζούμε, ουδείς θα σας παρεξηγήσει αν το ερμηνεύσετε και ως «μπατίρης»...) αποδεικνύει στη «Guardian» πως όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος.


1η ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ

09.00
Αρχίστε την επίσκεψή σας παίρνοντας το φέρι του Staten Island. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δει κανείς τη Νέα Υόρκη. Πάρτε το φέρι από το Whitehall Τerminal στο Lower Manhatan και όταν φτάσετε στο Staten Island, κάντε αναστροφή και πάρτε το επόμενο φέρι που επιστρέφει. Η βόλτα είναι δωρεάν και διαρκεί περίπου μια ώρα.
http://nyc.gov/dot

13.00
Ανηφορίστε στο Broadway μέχρι τη Wall Street για ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής στην ιστορική εκκλησία Τrinity. Διαρκεί μία ώρα και αρχίζει κάθε Πέμπτη στις 13.00. http://trinitywallstreet.org

19.00
Παρ΄ ότι οι τιμές για τα θέατρα στο Broadway φτάνουν εύκολα τα 100 δολάρια, μπορείτε να δείτε σχεδόν όλες τις παραστάσεις στο off-Broadway ως εθελοντής ταξιθέτης. Επικοινωνήστε με το θέατρο τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την άφιξή σας και κάντε «κράτηση». Παρουσιαστείτε στο θέατρο περίπου μία ώρα νωρίτερα ώστε να συνοδεύσετε τους θεατές στις θέσεις τους και λίγο πριν σβήσουν τα φώτα, βρείτε κι εσείς μια θέση και απολαύστε την παράσταση!
http://nytw.org
http://ps122.org
http://cherrylanetheatre.org


2η ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

12.00
Η Times Square κατακλύζεται από τουρίστες- εσείς όμως μπορείτε να τη δείτε «εκ των έσω» με μια δωρεάν 90λεπτη ξενάγηση.
http://timessquarenyc.org

16.00
Απολαύστε τα πιο γνωστά μουσεία της Νέας Υόρκης εντελώς δωρεάν, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα ελεύθερης εισόδου της Παρασκευής. Το θρυλικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (moma.org) προσφέρει δωρεάν είσοδο από τις 16.00 έως τις 20.00- να ξέρετε, όμως, ότι θα πρέπει να περιμένετε σε ουρά. Το Μουσείο Αμερικανικής Λαϊκής Τέχνης, ακριβώς δίπλα (folkartmuseum.org) έχει ελεύθερη είσοδο 17.30-19.30, το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney 18.00-21.00 (whitney.org), το Αsia Society 18.00-21.00 (asiasociety.org) και το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας 17.00-20.00 (icp.org).

21.00
Πώς θα σας φαινόταν μια βραδιά γεμάτη μουσική και χωρίς καθόλου έξοδα; Το Ρostcrypt Coffee Ηouse, στο campus  του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, είναι ένας από τους σπουδαίους μυστικούς θησαυρούς της Νέας Υόρκης. Από το 1964 μέχρι σήμερα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ στη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, αυτός ο μικρός χώρος (οι θέσεις δεν ξεπερνούν τις 25) πλημμυρίζει ήχους μουσικής folk, φιλοξενώντας μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους.
http://postcrypt.org


3η ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ

 09.00
Μπορείτε να αρχίσετε τη μέρα σας με ένα δωρεάν μάθημα γιόγκα στο Lululemon, στη Union Square.
http://lululemon.org

11.00
Περάστε απέναντι στη «λαϊκή αγορά» της Union Square,  όπου μπορείτε να δοκιμάσετε δωρεάν μερικά από τα πιο φρέσκα και τα πιο νόστιμα φρούτα, λαχανικά, τυριά και αρτοποιήματα της Νέας Υόρκης.
http://cenyc.org/greenmarket

15.00
Εξερευνήστε το Central Park, με ξεναγήσεις από εθελοντές που ξέρουν και αγαπούν τη δουλειά τους από το Central Ρark Conservancy (centralparknyc.org). Μετά την ξενάγηση, μπορείτε να δανειστείτε δωρεάν ένα Field Day Κit από το Νorth Μeadow Recreation Center (στα μισά του πάρκου, στην 97η οδό):  περιλαμβάνει από μπάλα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, μέχρι φρίσμπι και χούλα χουπ!


4η ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

11.00
Ξεναγηθείτε δωρεάν στην Οrchard Street, μία από τις πιο hip γειτονιές της Νέας Υόρκης. Πουθενά αλλού δεν θα δείτε την παλιά Νέα Υόρκη να συνυπάρχει με την υπερμοντέρνα, την παρακμή να συνυπάρχει με το trendy, όπως στο Lower Εast Side. Οι δίωρες ξεναγήσεις αρχίζουν στις 11.00 κάθε Κυριακή από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.
http://lowereastsideny.com

16.00
Κάθε Κυριακή απόγευμα, η υπέροχη Μάρτζορι Έλιοτ καλωσορίζει τους λάτρεις της τζαζ στο διαμέρισμά της στο Βόρειο Χάρλεμ για ένα δωρεάν κονσέρτο. Το κονσέρτο αρχίζει στις 16.00 και η διεύθυνση είναι 555 Εdgecombe Αvenue.

21.30
Γελάστε μέχρι δακρύων στη δωρεάν παράσταση που δίνει κάθε εβδομάδα ο θίασος κωμωδίας- αυτοσχεδιασμού Upright Citizens Βrigade. Η παράσταση όμως είναι δημοφιλής, γι΄ αυτό φροντίστε να πάτε νωρίτερα.
http://ubctheatre.com


Προτάσεις για φτηνή διαμονή

Βig Αpple Ηostel, Μidtown Μanhattan
Ένα hostel με εξαιρετική θέση, δίπλα στην Times Square και δυο βήματα από το Central Park  και το Empire State Building. Υπάρχει κλιματισμός στα δωμάτια και ασύρματο Ίντερνετ στους κοινόχρηστους χώρους. Από 35 δολάρια το κρεβάτι ανά νύχτα.
http://bigapplehostel.com

Νew Υork Loft Ηostel, Βrooklyn
Ανακαινισμένο πλινθόκτιστο κτίριο, με αυθεντική ατμόσφαιρα Νέας Υόρκης. Απλό, σικάτο και φτηνό, δύο τετράγωνα μακριά από σταθμό του Μετρό και με... τζακούζι στον κήπο. Από 23 δολάρια τη νύχτα το κρεβάτι στον κοιτώνα, από 40 δολάρια τη νύχτα κατ΄ άτομο σε ιδιωτικό δωμάτιο.
http://nylofthostel.com

ΑirΒnΒ
Σχεδιασμένη για τον σύγχρονο ταξιδιώτη «χαμηλού κόστους», η ιστοσελίδα προτείνει ελεύθερα δωμάτια σε σπίτια ντόπιων για ενοικίαση. Χάρη στα σχόλια των χρηστών, μπορείτε να αποφύγετε τις κακοτοπιές και να βρείτε τα κρυμμένα «διαμάντια».

http://airbnb.com