Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Εμείς σώσαμε (ή βρήκαμε) κανέναν άνθρωπο σήμερα;

Ο σκύλος στην Αρχαία Ελλάδα είχε σεβαστή θέση στην καθημερινή ζωή των προγόνων μας και υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας, όπως δείχνουν οι αναρίθμητες αναφορές που γίνονται για το σκύλο στα έργα τους, την τέχνη τους, τους μύθους και τις ιστορίες τους.
To γνωστό και συγκινητικό περιστατικό του θανάτου του σκύλου του Οδυσσέα, Άργου, τη στιγμή που αναγνωρίζει τον αφέντη του ντυμένο ζητιάνο, όταν αυτός γύρισε μετά από 10 έτη απουσίας, περιγράφει μια συντροφική σχέση μοναδική που μας  έχει συγκινήσει από παιδιά.
Ο Αιλιανός και ο Πολυδεύκης αναφέρουν παραδείγματα για ταφές σκύλων ή για σκύλους που ακολούθησαν το αφεντικό τους στον θάνατο αρνούμενοι τον αποχωρισμό.
Μια μαρτυρία αφορά στον κωμικό ποιητή Εύπολι, ο οποίος πέθανε στην Αίγινα και επάνω στον τάφο του πέθανε ο πιστός του σκύλος.
Μια άλλη κάνει λόγο για τον σκύλο του Ξανθίππου. Μετά τη νίκη των Περσών στις Θερμοπύλες και υπό την απειλή αυτοί να εισβάλουν στην Αθήνα, οι Αθηναίοι έφυγαν για τη γειτονική Σαλαμίνα. Ανάμεσά τους ήταν και ο στρατηγός Ξάνθιππος, ο πατέρας του περίφημου πολιτικού Περικλή. Ο Ξάνθιππος είχε έναν αφοσιωμένο σκύλο. Όταν ο σκύλος είδε την οικογένεια του Ξάνθιππου να φεύγει, τους ακολούθησε και καθώς δεν υπήρχε χώρος για ζώα στο πλοίο το πιστό σκυλί ακολούθησε το πλοίο κολυμπώντας! Μόλις ο σκύλος έφτασε στο νησί, έπεσε εξαντλημένος στην άμμο κι αφού κούνησε την ουρά του στο αφεντικό του για τελευταία φορά, ξεψύχησε. Ο Ξάνθιππος έθαψε το σκύλο του στο σημείο όπου πέθανε και από τότε το μέρος ονομάστηκε Κυνὸς Σῆμα [ο τάφος του σκύλου]. Έτσι, στη Σαλαμίνα, ανάμεσα στους τάφους των ηρωικών Σαλαμινομάχων, υπάρχει και ο τάφος ενός ηρωικού σκυλιού.

Ο σκύλος αποτέλεσε επίσης έμπνευση για την ίδρυση της φιλοσοφικής σχολής του Κυνισμού. Οι Κυνικοί φιλόσοφοι γύριζαν στους δρόμους των Αθηνών μιμούμενοι τη ζωή των σκύλων. Ο γνωστός Κυνικός φιλόσοφος Διογένης περιφερόταν στο κέντρο των Αθηνών κρατώντας ένα φανάρι και έχοντας συντροφιά ένα σκύλο, φωνάζοντας «άνθρωπο ζητώ».


Άνθρωπο ζητούν και τα αδέσποτα σκυλάκια για να επιβιώσουν. Όμως η αντίχαρη που προσφέρουν στη χάρη που τους δίνεται, όταν υιοθετηθούν, είναι πολύ μεγαλύτερη. Η συναισθηματική σωτηρία του ανθρώπου που θα αναλάβει την ευθύνη ενός ζώου δεν ξεπληρώνεται με τις εκατοντάδες κονσέρβες που θα το ταΐσει. Τα λέει πολύ ωραία η Janine Allen στο 'Εσωσα έναν άνθρωπο σήμερα [σε μετάφραση του Καταφυγίου Αδέποτων Ζώων]: "Όπως προχωρούσε στον διάδρομο κοιτώντας μέσα στα κλουβιά με λαχτάρα, οι ματιές μας συναντήθηκαν. Αισθάνθηκα αμέσως ότι είχε ανάγκη και ήξερα ότι έπρεπε να την βοηθήσω. [...] Τρυφερά δάχτυλα μού χάιδεψαν τον λαιμό, αποζητούσε την συντροφιά με λαχτάρα. Ένα δάκρυ κύλησε στο μάγουλό της και σήκωσα το μπροστινό μου πόδι να την διαβεβαιώσω ότι όλα θα πήγαιναν καλά".

Εμείς σώσαμε (ή βρήκαμε) κανέναν άνθρωπο σήμερα; 


Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Format εγκεφάλου από τον Επίκτητο: ποιος είπε ότι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι νέα μέθοδος;

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι μια σειρά από τεχνικές σχεδιασμένες έτσι ώστε να βοηθήσουν τα άτομα (και όχι μόνο) να αλλάξουν συμπεριφορές που εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων τους. Οι τεχνικές αυτές επικεντρώνονται στη μελέτη των σχημάτων συμπεριφοράς και του τρόπου σκέψης από τον οποίο αυτά υποκινούνται, με στόχο να τα τροποποιήσoυν προκειμένου το άτομο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να φτάσει στη μέγιστη απόδοση. 
Τα συνθετικά της λέξης αποκαλύπτουν πώς το μυαλό μας "ονομάζει" τα πράγματα και μάς προγραμματίζει να έχουμε συγκεκριμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές που, πολύ συχνά, είναι επιβλαβείς. 
Το ευχάριστο είναι ότι όπως ακριβώς ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή μπορεί να καθαριστεί από τυχόν «ιούς» ή να γραφτεί από την αρχή, έτσι και εμείς μπορούμε να ξαναγράψουμε τα "προγράμματα" του μυαλού μας, όταν δεν παράγουν τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Μήπως αυτή η θεωρία δεν μάς θυμίζει την άποψη του Επίκτητου ότι οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν; [Ταράττει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα ἀλλὰ τὰ  περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα].

Ζωντανή αρχαία ελληνική σκέψη!!


Ancient greek neuro-linguistic programming: Brain format by ... Epictetus

Neuro-linguistic programming is a series of techniques designed to help individuals (and more) change behaviors that prevent them from achieving their goals. These techniques focus on the study of behavior patterns and way of thinking from which these patterns are motivated, in order to help the individuals improve the quality of their life and reach their maximum performance. 
The word's components reveal how our mind "names" things and "programs" us to have certain attitudes and behaviors that are often costly. 
The good news is that just as a computer can be cleaned of any "virus" or be formatted, so we can "rewrite" our "computer-mind" when its neuro-programming does not produce the results we want (and deserve).


Doesn't this theory remind us of Epictetus who said that people are not troubled by what is happening but by their view of what is happening? [Ταράττει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα ἀλλὰ τὰ περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα].


Greek antiquity alive and kicking!




Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Οικονομία για μικρά και για μεγάλα παιδιά ή αλλιώς: Go home (άιιι ... χάσου!)

Όσο φυσιολογικό και αναπόφευκτο είναι άτομα και χώρες να «πέσουν» σταδιακά σε κατάσταση χρέους  προς πλουσιότερους ανθρώπους  και χώρες,  άλλο τόσο φυσιολογικό και συνηθισμένο μέρος του φαύλου αυτού κύκλου είναι να ακυρωθεί (ή να ελαφρυνθεί) ένα χρέος. Αυτό συνέβη στη Μεσοποταμία, στην αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία Ρώμη, αλλά και όχι τόσο παλιά.

Η παλαιότερη λέξη για την έννοια «ελευθερία» προέρχεται από την αρχαία Μεσοποταμία, και ταυτίζεται με την έννοια «να πάει (κανείς) στο σπίτι», γιατί η ελάφρυνση του χρέους σημαίνει ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να απαλλαγούν από το χρέος-δουλεία και να πάνε στο σπίτι με τις οικογένειές τους. Ο Κώδικας του Χαμουραμπί επέτρεπε την ελάφρυνση του χρέους για τους αγρότες σε περίπτωση πλημμύρας ή άλλης φυσικής καταστροφής.
Ο Τιβέριος και ο Γάιος Γράκχος, στην αρχαία Ρώμη, δολοφονήθηκαν από … ολιγάρχες της εποχής, επειδή προσπάθησαν να ακυρώσουν τα χρέη κάποιων φτωχών και να εφαρμόσουν αναδασμό της γης.
Στη Ρωσία της Οκτωβριανής Επανάστασης ακυρώθηκαν χρέη και ανακατανεμήθηκε η  γη.
Πιο πρόσφατα, η διαγραφή του γερμανικού χρέους το 1953 συνετέλεσε στο οικονομικό θαύμα της χώρας.

Η ακύρωση (ή ελάφρυνση) χρεών, λοιπόν, και η αναδιανομή του πλούτου, δεν είναι ασυνήθιστα γεγονότα  στην Ιστορία και είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των χωρών  και των οικονομιών τους.

Για μικρά (αγγλομαθή) παιδιά: 

Για μεγάλα παιδιά: 

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Η θρησκευτική μισαλλοδοξία ενάντια στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στον άνθρωπο: τότε και τώρα

5ος αι. μ.Χ.- 21ος αι. μ.Χ.

Μια απόσταση που, όπως φαίνεται, δεν διανύθηκε ποτέ από κάποιους θερμοκέφαλους, αγράμματους, απάνθρωπους εκφραστές της υποτιθέμενης θρησκευτικής πίστης τους, που μόνο πίστη δεν είναι.

Αλεξάνδρεια 4ος - 5ος αι. μ.Χ.

Εκεί ζει και διδάσκει η Υπατία, νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος, άτομο ξεχωριστό για την πνευματική του θέση παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει το φύλο την εποχή εκείνη. 
Ο θάνατος της Υπατίας επικυρώνει με τον πιο δραματικό τρόπο την ξεχωριστή ζωή και δράση της. Ένας θάνατος που για πολλούς ερευνητές σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, αφού πολλοί χωρίζουν την εποχή του παγανισμού από την εποχή του Χριστιανισμού με βάση την ημερομηνία θανάτου της Υπατίας, το 415 μ.Χ. (και όχι με βάση την παύση λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιουστινιανό το 529 μ.Χ.).
Σύμφωνα με τον ιστορικό Σωκράτη τον Σχολαστικό, που το έργο του (Εκκ. Ιστ. 7.15) αποτελεί πηγή πληροφοριών για τον θάνατό της, η Υπατία δολοφονήθηκε βίαια από όχλο φανατικών Χριστιανών, οι οποίοι πίστευαν ότι ήταν υπεύθυνη για τη μη συμφιλίωση του Ρωμαίου επάρχου Αλεξανδρείας, Ορέστη (φίλου και μαθητή της εθνικής Υπατίας) με τον Χριστιανό αρχιεπίσκοπο [μετέπειτα αγιοποιηθέντα] Κύριλλο. Το αν ο ίδιος ο Κύριλλος διέταξε τον φόνο ή δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το εξαγριωμένο πλήθος, παραμένει ανοιχτό ερώτημα. 
(Ο Σωκράτης ο Σχολαστικός αφήνει ... δημιουργική ασάφεια γι' αυτό το θέμα
Τοῦτο οὐ μικρὸν μῶμον Κυρίλλῳ καὶ τῇ Ἀλεξανδρέων ἐκκλησίᾳ εἰργάσατο· ἀλλότριον γὰρ παντελῶς τῶν φρονούντων τὰ Χριστοῦ φόνοι καὶ μάχαι καὶ τὰ τούτοις παραπλήσια).

Το φρικτό αποτέλεσμα, όμως, είναι που μετράει: αποκαλώντας την ειδωλολατρική μάγισσα και ιέρεια ο φανατισμένος όχλος την ξεγύμνωσε, την κατέκοψε με κοφτερά όστρακα και μετά έκαψαν τα σκορπισμένα και αιμόφυρτα μέλη της.



Παλμύρα 2015 μ.Χ.

Ο Σύρος αρχαιολόγος Khaled al-Asaad, επιστήμονας διεθνούς κύρους, προσέφερε περισσότερα από πενήντα χρόνια της ζωής του στην ανασκαφή, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Παλμύρας, η οποία ως αρχαιολογικός τόπος εξέχουσας σημασίας έχει χαρακτηρισθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Όταν, μετά την εισβολή τους στην Παλμύρα, οι φανατικοί ισλαμιστές - καταστροφείς ιστορικών αντικειμένων που θεωρούνται, κατά το Κοράνι, ειδωλολατρικά - τον απείλησαν με αποκεφαλισμό αν δεν τους υποδείξει τις κρυψώνες όπου Σύροι αξιωματούχοι είχαν μεταφέρει εκατοντάδες αρχαίων αγαλμάτων, αυτός απάντησε:
"Γεννήθηκα στην Παλμύρα και θα μείνω στην Παλμύρα και δεν θα φύγω ακόμη κι αν μου κοστίσει τη ζωή".

Προχθές, στα 82 του χρόνια, οι τζιχαντιστές τον αποκεφάλισαν και τον κρέμασαν στον ιστορικό χώρο.




Requiescatis in pace



Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Αχ New York New York!

Αναδημοσιεύω από εδώ 
και ζηλεύω. Πολύ ζηλεύω. 

Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι, δεν βολεύουν και πολύ αυτά που προτείνει ... Σε περιορίζει σε συγκεκριμένες μέρες, Πέμπτη-Κυριακή, ώστε να έχεις τις δωρεάν προσφορές. Πρόβλημα* ...
*σιγοκλαίει (που λέει κι ο Corteau)

Διαβάστε, ακούστε Sinatra,  ονειρευτείτε ...



Πιστεύετε ότι η Νέα Υόρκη είναι ακριβή; Πως είναι αδύνατο να περάσει κανείς εκεί ένα απολαυστικό τετραήμερο χωρίς να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη;
Ο Ρομπ Γκρέιντερ, συγγραφέας του ταξιδιωτικού οδηγού «Τhe Cheap Βastard΄s Guide to Νew Υork City» («cheap bastard» σημαίνει κάτι σαν «τσιγκούναρος», αλλά στις εποχές που ζούμε, ουδείς θα σας παρεξηγήσει αν το ερμηνεύσετε και ως «μπατίρης»...) αποδεικνύει στη «Guardian» πως όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος.


1η ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ

09.00
Αρχίστε την επίσκεψή σας παίρνοντας το φέρι του Staten Island. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δει κανείς τη Νέα Υόρκη. Πάρτε το φέρι από το Whitehall Τerminal στο Lower Manhatan και όταν φτάσετε στο Staten Island, κάντε αναστροφή και πάρτε το επόμενο φέρι που επιστρέφει. Η βόλτα είναι δωρεάν και διαρκεί περίπου μια ώρα.
http://nyc.gov/dot

13.00
Ανηφορίστε στο Broadway μέχρι τη Wall Street για ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής στην ιστορική εκκλησία Τrinity. Διαρκεί μία ώρα και αρχίζει κάθε Πέμπτη στις 13.00. http://trinitywallstreet.org

19.00
Παρ΄ ότι οι τιμές για τα θέατρα στο Broadway φτάνουν εύκολα τα 100 δολάρια, μπορείτε να δείτε σχεδόν όλες τις παραστάσεις στο off-Broadway ως εθελοντής ταξιθέτης. Επικοινωνήστε με το θέατρο τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την άφιξή σας και κάντε «κράτηση». Παρουσιαστείτε στο θέατρο περίπου μία ώρα νωρίτερα ώστε να συνοδεύσετε τους θεατές στις θέσεις τους και λίγο πριν σβήσουν τα φώτα, βρείτε κι εσείς μια θέση και απολαύστε την παράσταση!
http://nytw.org
http://ps122.org
http://cherrylanetheatre.org


2η ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

12.00
Η Times Square κατακλύζεται από τουρίστες- εσείς όμως μπορείτε να τη δείτε «εκ των έσω» με μια δωρεάν 90λεπτη ξενάγηση.
http://timessquarenyc.org

16.00
Απολαύστε τα πιο γνωστά μουσεία της Νέας Υόρκης εντελώς δωρεάν, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα ελεύθερης εισόδου της Παρασκευής. Το θρυλικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (moma.org) προσφέρει δωρεάν είσοδο από τις 16.00 έως τις 20.00- να ξέρετε, όμως, ότι θα πρέπει να περιμένετε σε ουρά. Το Μουσείο Αμερικανικής Λαϊκής Τέχνης, ακριβώς δίπλα (folkartmuseum.org) έχει ελεύθερη είσοδο 17.30-19.30, το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Whitney 18.00-21.00 (whitney.org), το Αsia Society 18.00-21.00 (asiasociety.org) και το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας 17.00-20.00 (icp.org).

21.00
Πώς θα σας φαινόταν μια βραδιά γεμάτη μουσική και χωρίς καθόλου έξοδα; Το Ρostcrypt Coffee Ηouse, στο campus  του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, είναι ένας από τους σπουδαίους μυστικούς θησαυρούς της Νέας Υόρκης. Από το 1964 μέχρι σήμερα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ στη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, αυτός ο μικρός χώρος (οι θέσεις δεν ξεπερνούν τις 25) πλημμυρίζει ήχους μουσικής folk, φιλοξενώντας μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του είδους.
http://postcrypt.org


3η ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ

 09.00
Μπορείτε να αρχίσετε τη μέρα σας με ένα δωρεάν μάθημα γιόγκα στο Lululemon, στη Union Square.
http://lululemon.org

11.00
Περάστε απέναντι στη «λαϊκή αγορά» της Union Square,  όπου μπορείτε να δοκιμάσετε δωρεάν μερικά από τα πιο φρέσκα και τα πιο νόστιμα φρούτα, λαχανικά, τυριά και αρτοποιήματα της Νέας Υόρκης.
http://cenyc.org/greenmarket

15.00
Εξερευνήστε το Central Park, με ξεναγήσεις από εθελοντές που ξέρουν και αγαπούν τη δουλειά τους από το Central Ρark Conservancy (centralparknyc.org). Μετά την ξενάγηση, μπορείτε να δανειστείτε δωρεάν ένα Field Day Κit από το Νorth Μeadow Recreation Center (στα μισά του πάρκου, στην 97η οδό):  περιλαμβάνει από μπάλα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, μέχρι φρίσμπι και χούλα χουπ!


4η ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

11.00
Ξεναγηθείτε δωρεάν στην Οrchard Street, μία από τις πιο hip γειτονιές της Νέας Υόρκης. Πουθενά αλλού δεν θα δείτε την παλιά Νέα Υόρκη να συνυπάρχει με την υπερμοντέρνα, την παρακμή να συνυπάρχει με το trendy, όπως στο Lower Εast Side. Οι δίωρες ξεναγήσεις αρχίζουν στις 11.00 κάθε Κυριακή από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.
http://lowereastsideny.com

16.00
Κάθε Κυριακή απόγευμα, η υπέροχη Μάρτζορι Έλιοτ καλωσορίζει τους λάτρεις της τζαζ στο διαμέρισμά της στο Βόρειο Χάρλεμ για ένα δωρεάν κονσέρτο. Το κονσέρτο αρχίζει στις 16.00 και η διεύθυνση είναι 555 Εdgecombe Αvenue.

21.30
Γελάστε μέχρι δακρύων στη δωρεάν παράσταση που δίνει κάθε εβδομάδα ο θίασος κωμωδίας- αυτοσχεδιασμού Upright Citizens Βrigade. Η παράσταση όμως είναι δημοφιλής, γι΄ αυτό φροντίστε να πάτε νωρίτερα.
http://ubctheatre.com


Προτάσεις για φτηνή διαμονή

Βig Αpple Ηostel, Μidtown Μanhattan
Ένα hostel με εξαιρετική θέση, δίπλα στην Times Square και δυο βήματα από το Central Park  και το Empire State Building. Υπάρχει κλιματισμός στα δωμάτια και ασύρματο Ίντερνετ στους κοινόχρηστους χώρους. Από 35 δολάρια το κρεβάτι ανά νύχτα.
http://bigapplehostel.com

Νew Υork Loft Ηostel, Βrooklyn
Ανακαινισμένο πλινθόκτιστο κτίριο, με αυθεντική ατμόσφαιρα Νέας Υόρκης. Απλό, σικάτο και φτηνό, δύο τετράγωνα μακριά από σταθμό του Μετρό και με... τζακούζι στον κήπο. Από 23 δολάρια τη νύχτα το κρεβάτι στον κοιτώνα, από 40 δολάρια τη νύχτα κατ΄ άτομο σε ιδιωτικό δωμάτιο.
http://nylofthostel.com

ΑirΒnΒ
Σχεδιασμένη για τον σύγχρονο ταξιδιώτη «χαμηλού κόστους», η ιστοσελίδα προτείνει ελεύθερα δωμάτια σε σπίτια ντόπιων για ενοικίαση. Χάρη στα σχόλια των χρηστών, μπορείτε να αποφύγετε τις κακοτοπιές και να βρείτε τα κρυμμένα «διαμάντια».

http://airbnb.com

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

The kindness of strangers

I doubt if a Greek,  anyone of us, could answer so concisely and well documented the question "what is the contribution of Greece to world culture?" Partly ignorance, partly our self-censorship because of Greek malfunctions, will be responsible for an answer that is not fair for the country.

The way Pedro Olalla, the Spanish Hellenist, sees things is  as detached (since he is a foreigner), as well as loving and "affectionate" needs to be in order to crouch with devotion and gratitude on the country that is the cradle of the European civilization.


I had the good fortune to meet him personally and I was impressed by his deep knowledge and worshiping love for Greece, which he has explored stone by stone following the footsteps of Pausanias. A proof of this is the video under the title "Por qué Grecia?" [Why Greece?] including his audiovisual lecture at a conference about Classical Culture, held in Sagunto, in November 2012, to mark the abolition of Greek language courses from Spanish education within the general underfunding of studies in humanities.

https://www.youtube.com/watch?t=16&v=U9NeWHJ3yw8
(Choose English subtitles by clicking the "Settings" icon on the right and then "Subtitles", "English")

Olalla continues the cultural action of hellenists / philhellenes, such as e.g. J. de Romilly, who with the same question / title of her book Pourquoi la Grece? becomes another "Socrates" who with an appropriate question awakens us...

These foreigners bring to my mind the words of Blanche Dubois in T. Williams' Streetcar Named Desire, who, collapsed by the cruelty of those close to her, in the boundary between reason and insanity, finding solace to the doctor that came  to take her, says: "Whoever you are ... I always relied on the kindness of strangers ..."

It seems like these foreigners, with their kindness,  give in return the grace given to them generously by the Greek spirit.


Η καλοσύνη των ξένων

Δεν ξέρω πόσο μεστά και τεκμηριωμένα θα μπορούσε να απαντήσει ένας Έλληνας/μια Ελληνίδα, ο καθένας/η καθεμία από εμάς, στο ερώτημα "ποια η προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό;" Λίγο η άγνοια και λίγο η αυτολογοκρισία μας εξαιτίας των ελληνικών παθογενειών θα ευθύνονταν για μια απάντηση που αδικεί τη χώρα.

Η ματιά του Ισπανού ελληνιστή Pedro Olalla είναι όσο αποστασιοποιημένη πρέπει (αφού είναι ξένος) αλλά και όσο ... αγαπησιάρικη χρειάζεται για να σκύψει με αφοσίωση και ευγνωμοσύνη πάνω στη χώρα που είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Επειδή είχα την τύχη να τον γνωρίσω προσωπικά, εντυπωσιάστηκα από τις γνώσεις και τη λατρεία του για την Ελλάδα που την έχει περπατήσει πέτρα-πέτρα στα χνάρια του Παυσανία. Δείγμα αυτής της τεκμηριωμένης λατρείας είναι το video με τίτλο "Γιατί η Ελλάδα;" που περιλαμβάνει την οπτικοακουστική διάλεξή του στην Ημερίδα Κλασικού Πολιτισμού, στο Sagunto της Ισπανίας τον Νοέμβρη του 2012, με αφορμή την κατάργηση του μαθήματος των Ελληνικών στην ισπανική εκπαίδευση στο πλαίσιο της γενικότερης υποχρηματοδότησης των Ανθρωπιστικών σπουδών.

https://www.youtube.com/watch?t=16&v=U9NeWHJ3yw8
(Για ελληνικούς υπότιτλους πατήστε στα δεξιά της οθόνης το εικονίδιο "Ρυθμίσεις", ύστερα "Υπότιτλοι" και επιλέξτε "Ελληνικά")

Ο Olalla συνεχίζει την πνευματική δράση ελληνιστών/φιλελλήνων, σαν π.χ. τη J. de Romilly, που με το ίδιο ερώτημα/τίτλο του βιβλίου της Pourquoi la Grece? [ελλ. μτφ. Γιατί η Ελλάδα;, εκδ. Το Άστυ, 1999] γίνεται "Σωκράτης" που με την κατάλληλη ερώτηση αφυπνίζει για να μην ... ξεχνιόμαστε.

Αυτοί οι "δικοί μας ξένοι" μού φέρνουν στο μυαλό τη φράση της Μπλανς Ντυμπουά από το Λεωφορείο ο πόθος του Τ. Ουίλλιαμς, όταν καταρρακωμένη από τη σκληρότητα των οικείων της και βρίσκοντας παρηγοριά στον γιατρό που τη συνοδεύει, στο όριο μεταξύ λογικής και παράνοιας, του λέει: "Όποιος κι αν είστε ... Εγώ πάντοτε στηρίχτηκα στην καλοσύνη των ξένων..."

Αυτοί οι ξένοι με την καλοσύνη τους προσφέρουν με ευγνωμοσύνη αντίχαρη στη χάρη που τους έδωσε απλόχερα το ελληνικό πνεύμα.
Μαζί τους μάς δένει αξεχώριστα αυτό που λέει η θυμόσοφη ρήση:

" Η χάρη θέλει αντίχαρη και πάλι χάρη θα 'ναι ".


Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Με αφορμή μία φωτογραφία

Η φωτογραφία της μικρής
που δίνει ένα φιλί σε προτομή του Απόλλωνα είναι όχι μόνο τρυφερή, όχι μόνο ελπιδοφόρα, όχι μόνο συγκινητική. 
Είναι ενδεικτική του ότι η μυθολογία, αν διδαχθεί με κατάλληλα εργαλεία, είναι από τα πιο ευχάριστα αντικείμενα διδασκαλίας τόσο για τους διδασκόμενους όσο και για τους διδάσκοντες.

Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στη δημιουργία και παροχή ψηφιακού υλικού σχετικού με τη μυθολογία και την αρχαιογνωσία -ελληνική και παγκόσμια- γενικότερα. Από τότε που πρωτοχρησιμοποίησα τέτοιου είδους υλικό για τη διδασκαλία της ενότητας "Αίγυπτος" στην Ιστορία της Α' Λυκείου (στο πλαίσιο της εκπόνησης σεναρίου διδασκαλίας) μέχρι σήμερα, συνειδητοποιώ ότι ο εκτεταμένος κατάλογος των τέτοιου είδους αρχαιογνωστικών εργαλείων είναι ... ευχάριστα κουραστικός!

Ενδεικτικά δίνω 4-5 ιστοσελίδες για ελληνική και παγκόσμια μυθολογία, ευχάριστες, πρωτότυπες, διαδραστικές, και στο τέλος έναν υπερπλήρη κατάλογο ιστοσελίδων σχετικών με μυθολογία πολιτισμών όλου του κόσμου που κατάρτισε το Cumberland County AVA Center (ένα αμερικανικό κέντρο πολυμέσων για διδασκαλία). Αν και κάποια sites δεν είναι ενεργά, η αξία του καταλόγου είναι αναμφισβήτητη.

Απαραίτητη προϋπόθεση η γνώση Αγγλικών (θα "επανέλθω" και με ανάλογες στα Ελληνικά).


Όσο και να μας πληγώνει, το Βρετανικό Μουσείο έχει κάνει καλή δουλειά: 

Αν και δεν ενημερώνεται πια, η ιστοσελίδα του BBC για την αρχαία Ελλάδα είναι πειρασμός για να ... χάσεις (κερδίσεις) πολλές ώρες δικτυωμένος:

Μην σας πτοεί η λέξη "Kids" στο λογότυπο της σελίδας του National Geographic. Προσποιηθείτε ότι δεν τη βλέπετε!

Φορέστε τα σανδάλια σας και ταξιδέψτε με τον Ερμή:

Για να μην ευλογάμε μόνο τα γένια μας:

Τον κατάλογο-ογκόλιθο θα τον δείτε εδώ:


Α! Και για τα ... λίγο (πολύ λίγο) μεγαλύτερα παιδιά, ό,τι καλύτερο υπάρχει στο Web (έτσι λέει η Margaret Vail Anderson, η βιβλιοθηκονόμος που δημιούργησε την ιστοσελίδα) αναφορικά με τον αρχαίο κόσμο:


Βοήθειά μας οι Θεοί και η σύνδεση στο internet να μην κολλάει ... έχουμε πολύ (ευχάριστο) διάβασμα!



Travel to Kythira

F-R. de Chateaubriand, in his Itinéraire de Paris à Jérusalem et de Jérusalem à Paris, en allant par la Grèce et revenant par l’Égypte, la Barbarie et l'Espagne (1811) [English translation by S. Frederic, 1814: Travels in Greece, Palestine, Egypt, and Barbary, during the years 1806 and 1807], says: " In Greece everything is sweet, everything is smooth, everything is peaceful in nature as in the texts of the ancients. [...] In the homeland of the Muses, nature does not advise derogations at all."

Kythira is the ultimate confirmation of these words.

This unique island, lying opposite the south-eastern tip of the Peloponnese  peninsula and the larger island of Crete, is traditionally listed as one of the seven main Ionian islands, although distant from the main group. Administratively, it belongs to the Islands regional unit, which is part of the Attica region (although at large distance from Attica itself).
For this multiple ( geographic-cultural-admistrative) "claim", I'm sure,  Kythira's beauty is to "blame"...

My intention is not to give another "must-see" guide for the island. A Google search will reveal many. My motive is to share the joy I as a traveler shared with another traveler of his time, Chateaubriand, this great philhellene and man of culture. I was impressed to realize that his description of Greece' s places he had visited (though not Kythira), a mixture of accuracy, deep knowledge and literary sensitivity, gave me, as a Greek, a perfect perception of my own country.

This summer my philological and travel interests - plus the need for aesthetic satisfaction - were absolutely met. Thank you Chateaubriand! Thank you Kythira! Aphrodite definitely was born there. There are proofs.