Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Με αφορμή μία φωτογραφία

Η φωτογραφία της μικρής
που δίνει ένα φιλί σε προτομή του Απόλλωνα είναι όχι μόνο τρυφερή, όχι μόνο ελπιδοφόρα, όχι μόνο συγκινητική. 
Είναι ενδεικτική του ότι η μυθολογία, αν διδαχθεί με κατάλληλα εργαλεία, είναι από τα πιο ευχάριστα αντικείμενα διδασκαλίας τόσο για τους διδασκόμενους όσο και για τους διδάσκοντες.

Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στη δημιουργία και παροχή ψηφιακού υλικού σχετικού με τη μυθολογία και την αρχαιογνωσία -ελληνική και παγκόσμια- γενικότερα. Από τότε που πρωτοχρησιμοποίησα τέτοιου είδους υλικό για τη διδασκαλία της ενότητας "Αίγυπτος" στην Ιστορία της Α' Λυκείου (στο πλαίσιο της εκπόνησης σεναρίου διδασκαλίας) μέχρι σήμερα, συνειδητοποιώ ότι ο εκτεταμένος κατάλογος των τέτοιου είδους αρχαιογνωστικών εργαλείων είναι ... ευχάριστα κουραστικός!

Ενδεικτικά δίνω 4-5 ιστοσελίδες για ελληνική και παγκόσμια μυθολογία, ευχάριστες, πρωτότυπες, διαδραστικές, και στο τέλος έναν υπερπλήρη κατάλογο ιστοσελίδων σχετικών με μυθολογία πολιτισμών όλου του κόσμου που κατάρτισε το Cumberland County AVA Center (ένα αμερικανικό κέντρο πολυμέσων για διδασκαλία). Αν και κάποια sites δεν είναι ενεργά, η αξία του καταλόγου είναι αναμφισβήτητη.

Απαραίτητη προϋπόθεση η γνώση Αγγλικών (θα "επανέλθω" και με ανάλογες στα Ελληνικά).


Όσο και να μας πληγώνει, το Βρετανικό Μουσείο έχει κάνει καλή δουλειά: 

Αν και δεν ενημερώνεται πια, η ιστοσελίδα του BBC για την αρχαία Ελλάδα είναι πειρασμός για να ... χάσεις (κερδίσεις) πολλές ώρες δικτυωμένος:

Μην σας πτοεί η λέξη "Kids" στο λογότυπο της σελίδας του National Geographic. Προσποιηθείτε ότι δεν τη βλέπετε!

Φορέστε τα σανδάλια σας και ταξιδέψτε με τον Ερμή:

Για να μην ευλογάμε μόνο τα γένια μας:

Τον κατάλογο-ογκόλιθο θα τον δείτε εδώ:


Α! Και για τα ... λίγο (πολύ λίγο) μεγαλύτερα παιδιά, ό,τι καλύτερο υπάρχει στο Web (έτσι λέει η Margaret Vail Anderson, η βιβλιοθηκονόμος που δημιούργησε την ιστοσελίδα) αναφορικά με τον αρχαίο κόσμο:


Βοήθειά μας οι Θεοί και η σύνδεση στο internet να μην κολλάει ... έχουμε πολύ (ευχάριστο) διάβασμα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου