Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Η θρησκευτική μισαλλοδοξία ενάντια στην επιστήμη, στον πολιτισμό, στον άνθρωπο: τότε και τώρα

5ος αι. μ.Χ.- 21ος αι. μ.Χ.

Μια απόσταση που, όπως φαίνεται, δεν διανύθηκε ποτέ από κάποιους θερμοκέφαλους, αγράμματους, απάνθρωπους εκφραστές της υποτιθέμενης θρησκευτικής πίστης τους, που μόνο πίστη δεν είναι.

Αλεξάνδρεια 4ος - 5ος αι. μ.Χ.

Εκεί ζει και διδάσκει η Υπατία, νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος, άτομο ξεχωριστό για την πνευματική του θέση παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει το φύλο την εποχή εκείνη. 
Ο θάνατος της Υπατίας επικυρώνει με τον πιο δραματικό τρόπο την ξεχωριστή ζωή και δράση της. Ένας θάνατος που για πολλούς ερευνητές σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, αφού πολλοί χωρίζουν την εποχή του παγανισμού από την εποχή του Χριστιανισμού με βάση την ημερομηνία θανάτου της Υπατίας, το 415 μ.Χ. (και όχι με βάση την παύση λειτουργίας της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιουστινιανό το 529 μ.Χ.).
Σύμφωνα με τον ιστορικό Σωκράτη τον Σχολαστικό, που το έργο του (Εκκ. Ιστ. 7.15) αποτελεί πηγή πληροφοριών για τον θάνατό της, η Υπατία δολοφονήθηκε βίαια από όχλο φανατικών Χριστιανών, οι οποίοι πίστευαν ότι ήταν υπεύθυνη για τη μη συμφιλίωση του Ρωμαίου επάρχου Αλεξανδρείας, Ορέστη (φίλου και μαθητή της εθνικής Υπατίας) με τον Χριστιανό αρχιεπίσκοπο [μετέπειτα αγιοποιηθέντα] Κύριλλο. Το αν ο ίδιος ο Κύριλλος διέταξε τον φόνο ή δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το εξαγριωμένο πλήθος, παραμένει ανοιχτό ερώτημα. 
(Ο Σωκράτης ο Σχολαστικός αφήνει ... δημιουργική ασάφεια γι' αυτό το θέμα
Τοῦτο οὐ μικρὸν μῶμον Κυρίλλῳ καὶ τῇ Ἀλεξανδρέων ἐκκλησίᾳ εἰργάσατο· ἀλλότριον γὰρ παντελῶς τῶν φρονούντων τὰ Χριστοῦ φόνοι καὶ μάχαι καὶ τὰ τούτοις παραπλήσια).

Το φρικτό αποτέλεσμα, όμως, είναι που μετράει: αποκαλώντας την ειδωλολατρική μάγισσα και ιέρεια ο φανατισμένος όχλος την ξεγύμνωσε, την κατέκοψε με κοφτερά όστρακα και μετά έκαψαν τα σκορπισμένα και αιμόφυρτα μέλη της.



Παλμύρα 2015 μ.Χ.

Ο Σύρος αρχαιολόγος Khaled al-Asaad, επιστήμονας διεθνούς κύρους, προσέφερε περισσότερα από πενήντα χρόνια της ζωής του στην ανασκαφή, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Παλμύρας, η οποία ως αρχαιολογικός τόπος εξέχουσας σημασίας έχει χαρακτηρισθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Όταν, μετά την εισβολή τους στην Παλμύρα, οι φανατικοί ισλαμιστές - καταστροφείς ιστορικών αντικειμένων που θεωρούνται, κατά το Κοράνι, ειδωλολατρικά - τον απείλησαν με αποκεφαλισμό αν δεν τους υποδείξει τις κρυψώνες όπου Σύροι αξιωματούχοι είχαν μεταφέρει εκατοντάδες αρχαίων αγαλμάτων, αυτός απάντησε:
"Γεννήθηκα στην Παλμύρα και θα μείνω στην Παλμύρα και δεν θα φύγω ακόμη κι αν μου κοστίσει τη ζωή".

Προχθές, στα 82 του χρόνια, οι τζιχαντιστές τον αποκεφάλισαν και τον κρέμασαν στον ιστορικό χώρο.




Requiescatis in pace



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου