Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Οικονομία για μικρά και για μεγάλα παιδιά ή αλλιώς: Go home (άιιι ... χάσου!)

Όσο φυσιολογικό και αναπόφευκτο είναι άτομα και χώρες να «πέσουν» σταδιακά σε κατάσταση χρέους  προς πλουσιότερους ανθρώπους  και χώρες,  άλλο τόσο φυσιολογικό και συνηθισμένο μέρος του φαύλου αυτού κύκλου είναι να ακυρωθεί (ή να ελαφρυνθεί) ένα χρέος. Αυτό συνέβη στη Μεσοποταμία, στην αρχαία Ελλάδα, στην αρχαία Ρώμη, αλλά και όχι τόσο παλιά.

Η παλαιότερη λέξη για την έννοια «ελευθερία» προέρχεται από την αρχαία Μεσοποταμία, και ταυτίζεται με την έννοια «να πάει (κανείς) στο σπίτι», γιατί η ελάφρυνση του χρέους σημαίνει ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να απαλλαγούν από το χρέος-δουλεία και να πάνε στο σπίτι με τις οικογένειές τους. Ο Κώδικας του Χαμουραμπί επέτρεπε την ελάφρυνση του χρέους για τους αγρότες σε περίπτωση πλημμύρας ή άλλης φυσικής καταστροφής.
Ο Τιβέριος και ο Γάιος Γράκχος, στην αρχαία Ρώμη, δολοφονήθηκαν από … ολιγάρχες της εποχής, επειδή προσπάθησαν να ακυρώσουν τα χρέη κάποιων φτωχών και να εφαρμόσουν αναδασμό της γης.
Στη Ρωσία της Οκτωβριανής Επανάστασης ακυρώθηκαν χρέη και ανακατανεμήθηκε η  γη.
Πιο πρόσφατα, η διαγραφή του γερμανικού χρέους το 1953 συνετέλεσε στο οικονομικό θαύμα της χώρας.

Η ακύρωση (ή ελάφρυνση) χρεών, λοιπόν, και η αναδιανομή του πλούτου, δεν είναι ασυνήθιστα γεγονότα  στην Ιστορία και είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία των χωρών  και των οικονομιών τους.

Για μικρά (αγγλομαθή) παιδιά: 

Για μεγάλα παιδιά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου