Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Format εγκεφάλου από τον Επίκτητο: ποιος είπε ότι ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός είναι νέα μέθοδος;

Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι μια σειρά από τεχνικές σχεδιασμένες έτσι ώστε να βοηθήσουν τα άτομα (και όχι μόνο) να αλλάξουν συμπεριφορές που εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων τους. Οι τεχνικές αυτές επικεντρώνονται στη μελέτη των σχημάτων συμπεριφοράς και του τρόπου σκέψης από τον οποίο αυτά υποκινούνται, με στόχο να τα τροποποιήσoυν προκειμένου το άτομο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να φτάσει στη μέγιστη απόδοση. 
Τα συνθετικά της λέξης αποκαλύπτουν πώς το μυαλό μας "ονομάζει" τα πράγματα και μάς προγραμματίζει να έχουμε συγκεκριμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές που, πολύ συχνά, είναι επιβλαβείς. 
Το ευχάριστο είναι ότι όπως ακριβώς ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή μπορεί να καθαριστεί από τυχόν «ιούς» ή να γραφτεί από την αρχή, έτσι και εμείς μπορούμε να ξαναγράψουμε τα "προγράμματα" του μυαλού μας, όταν δεν παράγουν τα αποτελέσματα που θέλουμε.

Μήπως αυτή η θεωρία δεν μάς θυμίζει την άποψη του Επίκτητου ότι οι άνθρωποι ταράζονται όχι από αυτά που συμβαίνουν αλλά από την άποψή τους για αυτά που συμβαίνουν; [Ταράττει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα ἀλλὰ τὰ  περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα].

Ζωντανή αρχαία ελληνική σκέψη!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου