Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Φύλλα πορείας

Ο Bukay μου αρέσει και καθώς έτυχε να τον ξαναδιαβάσω πρόσφατα, είπα να σταχυολογήσω και να αντιγράψω ό, τι με άγγιξε και αποτελεί σηματοδότη στο δικό μου φύλλο πορείας.

Η θεωρία του είναι ότι όλοι διανύουμε 4 αναπόφευκτους δρόμους:
1. τον δρόμο της αυτοεξάρτησης
2. τον δρόμο της συνάντησης
3. τον δρόμο των δακρύων
4. τον δρόμο της ευτυχίας
Θα υπάρξουν κάποιοι που έχασαν τον δρόμο και καταδικάστηκαν να φτάσουν αργά. Άλλοι θα βρουν το πιο σύντομο μονοπάτι και θα γίνουν έμπειροι οδηγοί των υπολοίπων. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσει κανείς, αμέτρητες προσεγγίσεις, δεκάδες μονοπάτια που μας οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση.
Τα 'φύλλα πορείας' του Bukay, ένα για κάθε έναν από αυτούς τους δρόμους (και ισάριθμα βιβλία), μπορεί να φανούν χρήσιμα, όπως λέει ο ίδιος, σε όσους χάνονται στον δρόμο και σε όσουν στάθηκαν άξιοι να βρουν μονοπάτια. Προσωπικά αισθάνομαι ότι μου δείχνει 'πατήματα' σε διαδρομές δύσκολες που το να πατάς εκεί που έχει περάσει κάποιος κι έχει ανοίξει το μονοπάτι είναι πολύ βοηθητικό ...


Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα είναι από τα 'Φύλλα πορείας ΙΙ, Ο δρόμος της συνάντησης'. Συνάντηση, ανακάλυψη του άλλου, του οποιουδήποτε άλλου, με έμφαση στην ερωτική συνάντηση.



- Όταν σ' αγαπάει κάποιος, σου αφιερώνει ένα μέρος της ζωής, του χρόνου και του ενδιαφέροντός του.
- Ο καθένας έχει έναν μόνο τρόπο ν' αγαπάει, τον δικό του.
- Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που εγγυάται την ικανότητα να χαιρόμαστε πράγματα μαζί, κι όχι ένα μέτρο για το πόσο είμαι διατεθειμένος να υποφέρω για σένα.
- Καθώς πορεύομαι στον δρόμο της συνάντησης, μαθαίνω να δέχομαι ότι μπορεί και να μη με αγαπάς.
- Οι σχέσεις μας μπορεί να είναι διασταυρώσεις, δηλαδή σχέσεις χωρίς πολλή σημασία, και στενές σχέσεις, σχέσεις οικειότητας.
- Στενή σχέση λέμε μια συναισθηματική σχέση που ξεκινάει από μια σιωπηρή συμφωνία: ακυρώνουμε μέσα μας τον φόβο μήπως εκτεθούμε και δεσμευόμαστε να είμαστε αυτοί που είμαστε.
- Η αφοσίωση συνεπάγεται ότι βγάζω την πανοπλία και μένω εκτεθειμένος, ευαίσθητος και απροστάτευτος. Έχω στενή σχέση με κάποιον σημαίνει ότι του δίνω τα εργαλεία και το κλειδί για να μπορεί να με βλάψει, είμαι όμως βέβαιος πως δεν πρόκειται να το κάνει.
- Για να δημιουργηθεί μια στενή σχέση υπάρχουν κάποια πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να συμβαίνουν. Είναι τρία πόδια ενός τραπεζιού πάνω στο οποίο στηρίζονται όλα όσα αποτελούν μια στενή σχέση: Αγάπη, Έλξη, Εμπιστοσύνη.
- Έλξη: Για να υπάρχει αληθινά στενή σχέση, πρέπει ο άλλος να με ελκύει, είτε είναι γυναίκα, φίλος, αδελφός. Μπορεί να μου αρέσει ο τρόπος που εκφράζεται, ο τρόπος που ενεργεί, ο τρόπος που σκέφτεται ή η ευαισθησία του. Πρέπει να μου αρέσει αυτό που βλέπω, αυτό που ακούω, αυτό που είναι ο άλλος. Η έλξη δεν έχει μνήμη. Δεν μπορώ να νιώθω να με ελκύει αυτό που ήσουν κάποτε, μόνο αυτό που είσαι τώρα.
- Εμπιστοσύνη: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, αν μ'αγαπάς, δεν θα με πληγώσεις εν γνώσει σου.
- Όταν δεν δέχομαι αυτό που μου δίνεται, όταν αρνούμαι να δεχτώ, το μήνυμα είναι: μου είναι άχρηστο αυτό που μου προσφέρεις.
- Φερόμαστε όλοι στα παιδιά μας με τον ίδιο τρόπο, την ίδια αγάπη και, δυστυχώς, με την ίδια αδιαφορία που φερόμαστε στον εαυτό μας.
- Για να μπορέσουν να μας αγαπήσουν τα παιδιά μας, θα πρέπει να διακρίνουν ένα κομμάτι δικό μας στο οποίο να μπορούν να προβάλουν τον εαυτό τους, να ταυτιστούν με αυτό και να μετατρέψουν την ταύτιση σε αγάπη.
- Κανείς δεν πρέπει να χωρίζει αν το παιδί δεν έχει συμπληρώσει τα 2 χρόνια.
- Η ζωή δεν τελειώνει με μια αποτυχία, επειδή ανετράπη ένα σχέδιο. Αν οι γονείς δεν ήθελαν, δεν ήξεραν ή δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι μαζί για χάρη των παιδιών, θα είναι καλό γι' αυτά [τα παιδιά] να σκέφτονται ότι κάποιος άλλος μπορεί να αγαπήσει τη μαμά και τον μπαμπά. Τα παιδιά το εκτιμούν αυτό, έστω κι αν αντιδρούν στην αρχή. Γιατί αν η μαμά, για παράδειγμα, μείνει για πάντα μόνη, τα παιδιά θα καταλήξουν να κατηγορούν τον μπαμπά για τη μοναξιά της.
- Αυτό που σου έχει λείψει, είναι αυτό που δίνεις περισσότερο.
- Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εμένα. Να μου φέρομαι όπως φέρομαι σε αυτούς που αγαπώ περισσότερο.
- Δύο γεγονότα είναι απαραίτητα για να ερωτευτεί κανείς: 1) Ο άλλος πρέπει να έχει (ή να φαντάζομαι πως έχει) μια ιδιότητα ή ποιότητα που εγώ εκτιμώ υπερβολικά (έστω και μόνο εκείνη τη στιγμή): αισθητική, χρήματα, εξυπνάδα κλπ. 2) Για να ερωτευτώ, είναι απολύτως απαραίτητο να έχω ερωτική προδιάθεση. Αν αρνούμαστε να χάσουμε τον έλεγχο, δεν θα μας συμβεί να ερωτευτούμε.
- Γιατί θα πρέπει να σου αποδείξω ότι σε αγαπάω; Ας διαγράψουμε τη λέξη 'αποδεικνύω'. Ακούγεται απαίσια. Το σημαντικό σε μια διαπροσωπική σχέση δεν είναι να σου λέω ότι σ'αγαπάω, ούτε να στο αποδεικνύω με διάφορους τρόπους. Το σημαντικό είναι να νιώθεις εσύ ότι σ' αγαπάνε. Γι'αυτό προτείνω την επόμενη φορά που θα σου πει κάποιος 'σ' αγαπώ', η απάντησή σου  να είναι: 'το ξέρω'. Όταν παίρνει κανείς αυτή την απάντηση από τον άλλον, αισθάνεται πως το συναίσθημά του βρήκε στόχο.
-Αυτή η ιστορία, ότι αγαπάει κανείς μία φορά στη ζωή του και για πάντα, είναι ψέμα.Μπορεί κανείς ν' αγαπήσει κάποιον, αργότερα να πάψει να τον αγαπάει και μετά ν' αγαπήσει κάποιον άλλον.
- Η αντίληψη ότι διαθέτουμε ελευθερία επιλογής γίνεται το διαβατήριο για μια σχέση πιο ολοκληρωμένη και σοβαρή.  Τα σημεία σύμπνοιας με τον άλλον μάς συνδέουν και μας κάνουν ένα ενιαίο σύνολο, μια ενότητα. Προσοχή, όμως! Η ενότητα αυτή δεν είναι στατική, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και υπόκειται σε αλλαγές. Οι αλλαγές είναι συνεχείς κι είναι ακριβώς αυτό το γεγονός που δίνει νόημα στο ότι είμαστε ακόμη μαζί.
- Όταν βρίσκουμε κάποιον που μας δίνει ολόψυχα το δικαίωμα να είμαστε αυτοί που είμαστε, μεταμορφωνόμαστε ριζικά. Η αληθινή αγάπη δεν είναι παρά η επιθυμία να βοηθάς τον άλλον να είναι αυτός που είναι.

Και για επίλογο:
- Θα πρέπει να προχωράμε διορθώνοντας το δρομολόγιο κάθε φορά που η δική μας εμπειρία διαπιστώνει κάποιο λάθος του χαρτογράφου. Μόνο έτσι θα φτάσουμε στην κορυφή.
Είθε να συναντηθούμε εκεί.
Θα σημαίνει πως θα έχετε φτάσει.
Θα σημαίνει πως κι εγώ θα τα έχω καταφέρει.            J. Bukay





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου